Te mivel hűtöd le magad a kánikulában?

by
Csak egy olasz fagyi kell, és máris elviselhetőbb a nagy meleg

A nyári hőségben az ember igyekszik valamilyen módon hűteni magát, különben könnyen hőgutát kaphat. Akik utaznak, általában beindítják a légkondicionálót, már ha működik. Mások inkább a strand felé veszik az irányt és a forróságot a vízben vészelik át. A meleg idő ellen még mindig egy jó olasz fagyi a legjobb ellenszer. Ráadásul, aki ezt a módszert választja, az egyben az élvezeteket is halmozza, hiszen mialatt a testét igyekszik lehűteni, közben valami finom íz-kombinációt nyalogathat, ami kétségtelenül itáliai hangulatot idéz az emberben, főleg ha olasz fagyi az, amit éppen a kezében tart.

Az olaszoknak van egy szokásuk, ami a magyarok szemében egy kissé szokatlannak tűnik, viszont ott teljesen természetes. Az ebédidőt náluk nagyon komolyan veszik, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban szinte senkit nem lehet látni az utcán, mivel ebéd után a legtöbben sziesztáznak egy kicsit. Ez a gyakorlat a túl nagy meleg miatt alakult ki. Amikor a Nap kezd túlságosan forrón sütni, akkor megszakítják a munkát, majd késő délután folytatják. Ebéd után egy pohár üdítő, esetleg néhány gombóc olasz fagyi mellett beszélgetnek, de olyan is akad, aki alszik kicsit, a délutáni műszak előtt. Élni tudni kell, azonban lehet, hogy éppen azért annyira életteli nép az olasz, mivel a nappali alvásnak köszönhetően, kipihentek az emberek. A klímaváltozás miatt előfordulhat, hogy Magyarországon is be kell majd vezetni valamilyen hasonló sziesztázási rendszert, hiszen a nyári hőmérséklet szinte minden évben megdönt valamilyen rekordot.

Azonban, ha az itáliai munkaprogram még egyelőre nem lesz átültetve a magyar társadalomba, az olasz fagyi annál inkább, hiszen a nagy melegben szinte elengedhetetlenné vált és egyre inkább azzá válik. Nyilván, hogy elsősorban a gyermekeknek szerez hatalmas örömet az különféle gyümölcsökkel és öntetekkel kevert olasz fagyi, de kevés az a felnőtt, aki megvetné ezt a hűsítő édességet. Nem beszélve arról, hogy míg a férfiak szerelmi bánatukat borba szokták fojtani, addig a nőknek a fagylalt a gondűzőjük. Tehát látható, hogy az olasz fagyi nemcsak a forró napsütés ellen jó, hanem a heves érzelmi állapot csillapítására is alkalmas.