Talajhőcserélő G4 szűrővel felszerelve

by
Talajhőcserélő G4 szűrővel

A talajhőcserélő a talaj 150 cm mélységben lévő hőmérsékletét használja fel a friss levegő felmelegítésére vagy lehűtésére, ugyanis itt már az évszakok változásának igencsak kismértékben van hatása. Kétféle rendszer létezik, amelyek a talaj-folyadék és a talaj-levegő hőcseréjére alapulnak. Ez utóbbi költségesebb a talajban elhelyezett csövek tisztítása miatt, ezért főként a talaj-folyadék rendszereket alkalmazzák, amiben egy G4 szűrő gondoskodik a levegő tisztaságáról.

Ekkor a másfél méterre beásott csövekben nem a levegő fog áthaladni, hanem egy víz és etilén-glikol elegyéből készült speciális folyadék, amit ha szükség van a talaj hőjére, akkor egy szivattyú fog a felszínre emelni. A folyadék a G4 szűrő pórusain áthaladó friss levegő mellett fog elhaladni, így melegítve vagy éppen hűtve azt. Általában egyszerű KPE csöveket alkalmaznak, így a telepítési költségek minimálisak és igazából csak magát a hővisszanyerőt kell megfizetni, ami tartalmaz minden szükséges szerelvényt és a G4 szűrőt is.

Ugyanakkor a hőveszteség nélküli szellőztetés megoldására már a talaj hőmérsékletét sem kell feltétlenül használni, ugyanis az keresztáramú hőcserélő a friss és az elhasznált levegő kölcsönhatásának köszönhetően is meg tudja ezt valósítani. Az keresztáramú hőcserélő légcsatornáiban a be- és kiáramló légtömeg egymással szemben halad el, így a friss levegő olyan hőfokon fog a lakásba jutni, hogy nem lesz észlelhető a változás, csupán abban, hogy nem lesznek kellemetlen szagok és nem fog rossz közérzet kínozni a felhalmozódott széndioxoid és szennyeződések miatt.

Ezt a berendezést egy vagy két helyiség szellőztetésére is lehet használni, különböző módokon. Egy szoba esetében a szabadtérről fogja nyerni az oxigént és szükség esetén a párát, míg két teremben való alkalmazásakor az keresztáramú hőcserélő vagy a nedves helyiség levegőjét fogja felhasználni a másik tér felfrissítése érdekében vagy külön-külön látja el a feladatait. Minden megoldás igazán hatékony, így érdemes bármelyiket kipróbálni.