Klíma témában döntsön okosan!

by
Megbízható klíma a lakásba
Megbízható klíma a lakásba

Mivel egyre melegebbek a nyarak, sokan menekültek a légkondicionált irodákba, szobákba. Bizonyosan Ön is gondolt már arra, hogy egy klíma megoldhatná a kínos nyári napokat. Mielőtt bármilyen berendezés mellett döntene, ellenőrizni kell, hogy mekkora felületet kell a légkondicionáló ellásson.

Egy alulméretezett légkondicionáló folyton működik, ezért akár 2-3 év alatt is tönkremehet. A kapacitást a helyiség elhelyezkedése (déli illetve északi), alakja, a benne tartózkodók létszáma is befolyásolhatja.

Általában véve elég alapul venni, hogy egy közepes teljesítményű, 3,5 KW-os klíma, maximum 40 négyzetméteres felületű helyiségbe alkalmas. Ha már vásárlásra adta a fejét, fontos, hogy a berendezés energiatakarékos „A” fokozatú legyen, egyaránt az EER vagy COP szabvány szerint, mert amit az árkülönbségen megtakaríthat, azt hamarosan visszafizeti az elhasznált energia többleten.

Az utóbbi időben fokozatosan teret nyer az inverteres klíma, a régi típusú on-off megoldásokkal szemben. A modern inverteres megoldás sokkal hatékonyabb, energiatakarékos, de költségesebb. A többletköltség viszont 2-3 éven belül megtérül. Döntsön okosan!