Kiemelten fontos az edzés előtti bemelegítés

by
Edzés előtti bemelegítés
Edzés előtti bemelegítés

Nem számít, hogy milyen sportoknak hódolunk, ha nem óvjuk testünket kellőképpen a megszokottnál nagyobb megterheléstől, többet ártunk vele, mint használunk. A recept egyszerű, soha nem szabad szem elől téveszteni az edzés előtti bemelegítés jelentőségét, hiszen egyetlen rossz mozdulat is elég a bajhoz.

Gyakran sokkal nehezebb betartani ezt a szabályt, mint azt elsőre gondolnánk. Az ember örül, ha a sok munka és család, a bevásárlás, az ügyintézés és rohanás mellett, időnkét néhány órát a testedzésre tud szánni. Ilyenkor pedig az edzés előtti bemelegítés gyakran felesleges időpazarlásnak tűnhet. Pedig ez koránt sem igaz.

Ha nem melegítjük be kellőképpen az izmainkat, sokkal sérülékenyebbé vállnak. Így az edzés előtti bemelegítés figyelmen kívül hagyásával ugyan több időt hagyunk magára a konkrét sportolásra, ám annak is esélyt adunk, hogy megsérüljünk, ami aztán hetekre is ágyhoz köthet minket. Nem kell azonban nagyon megrémülni, mert néhány egyszerű gyakorlat tökéletesen megteszi edzés előtti bemelegítés gyanánt.

Ilyen a törzskörzés, a lábemelés és az apró szökkenések. Lezárásként pedig feltétlenül nyújtani kell, hiszen nélküle semmit sem ér az edzés előtti bemelegítés. Nem tűnik nagy dolognak ez a néhány mozdulat, mégis elkerülhetünk velük, akár életre szóló sérüléseket is, amelyek nemcsak a sportolásban, de az aktív életben és a hétköznapokban is megkeserítheti az életünket.

Természetesen nemcsak az edzés előtti bemelegítés, hanem az edzés végi nyújtás, az izmok melegen tartása, a forró zuhany, a folyadék- és vitaminpótlás is elengedhetetlen, ha nem szeretnénk a testünknek rosszat. Kiváltképpen igaz ez a futókra, edzőterembe járókra, atlétákra, úszókra, labdasportoknak hódolókra, akik szinte egész testüket használják minden edzés alkalmával.

Mindez azonban mit sem ér, ha nem ismerjük saját korlátainkat és túlerőltetjük szervezetünket. Bármennyire is szeretnénk jobbak és jobbak lenni, magunknak és a világnak bizonyítani, kiemelten fontos a mértékletesség betartása.