Hőszivattyú a levegő, víz és talaj hőenergiáinak kinyerésére

by
Víz és talaj hőszivattyú
Víz és talaj hőszivattyú

Ha azt kérné valaki, hogy soroljuk fel a fűtés, hűtés és meleg víz előállítás alternatív módszereit, akkor bizonyára a legtöbben a napenergia felhasználásának különböző módjait említenék elsőnek. Az is lehet, hogy a felsorolás itt meg is állna, pedig a megújuló energiaforrások sora ennél sokkal szélesebb. Itt vannak például a levegő, a talajvíz és a föld, amelyekből hőszivattyú segítségével vonhatjuk el a hőt.

A hőszivattyú egy olyan rendszer, ami az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből kivont hőt magasabb hőmérsékletű helyre szállítja és mindezt hatékony, környezetkímélő módon. Többféle verzió is létezik. Mivel mindegyik víznek adja át a hőt, így a típust az határozza meg, hogy miből nyerjük ki a hőenergiát.

Ez a közeg, amint már említettük, lehet víz, talaj és levegő. Íme egy rövid áttekintés, hogy melyik miként működik! Víz-víz hőszivattyú természetes vizek, tavak, folyók vizének felhasználásával alkalmazható, illetve a talajvíz is szóba jöhet, amennyiben két kút is a rendelkezésünkre áll, mivel a lehűtött vizet már nem szabad ugyanabba a kútba visszaengedni. Tavak, folyók esetében ez a probléma nem áll fenn.

A talaj-víz hőszivattyú segítségével kétféleképpen nyerhetünk ki hőt, talaj-kollektorokkal és talajszondával. A talaj-kollektorokat 1,8m mélyen helyezik bele a földbe, míg a talajszonda esetében több tíz méter mély kutak fúrására is szükség lehet. A levegő-víz hőszivattyú pedig egy kültéri egység, a hőcserélő segítségével vonja el a hőt.

Jó tudni, hogy egyes típusok fűtésre és hűtésre is használhatóak, így ha hőszivattyú beszerzését tervezzük, akkor érdemes elgondolkodni egy ilyen komplex megoldáson is, mivel így már légkondicionáló készülékre sem lesz szükség. Ha mindez még nem győzte volna meg, akkor nézzük meg a hőszivattyú mellett szóló érveket!

Először is, egy csendes berendezésről van szó, ami a telepítés után semmilyen kellemetlenséget nem okoz, mivel szinte észre sem vehető, hogy ott van. Másodszor, a használata nem jár semmilyen veszélyforrással, mivel nincs szükség tüzelőanyagra és így égéstermék vagy füst sincs. Továbbá, karbantartása nem igényel magas költségeket és a használatához kedvezményes áramtarifát vehetünk igénybe.