Egy repülőgép üzemanyag tartály komoly biztonságnak örvend

by
Mobil üzemanyagtartály

A mindennapos közlekedéshez szükség van üzemanyagra. Minden jármű, legyen az közúti, vizi vagy légi, valamilyen üzemanyaggal működik. Ezeket különböző biztonsági kategóriákba sorolják. A repülőgép üzemanyag tartály az egyik legbiztonságosabb kell legyen az előírások szerint. A kerozin vagy a Jet A1 üzemanyag a fokozottan tűz- és robbanásveszélyes kategóriába tartozik, csakúgy, mint a benzin, amit nap mint nap tankolunk autóinkba.

Az ilyen kategóriájú üzemanyagok gyulladása, robbanása vagy égése bármilyen halmazállapotban bekövetkezhet. Tehát a benzingőz is robbanásveszélyes. Ezért tilos dohányozni és nyílt lángot használni a benzinkúton. Egy repülőgép üzemanyag tartály ezért nagyon szigorú előírásoknak kell megfeleljen. Egy repülőtéren látható, hogy a repülőket tartálykocsikból tankolják, amelyek a várakozó gép mellé állva könnyedén feltöltik a gép szárnyait. Azonban a repülőtér területén több, óriási üzemanyag tartály található, amelyek lehetnek a föld felett vagy föld alatt tárolva.

Egy repülőgép üzemanyag tartály acél vagy műanyag, dupla falú palásttal van ellátva, ha a föld alatt tárolják. Lehet egy vagy több rekeszes kialakítású, de legfeljebb 10.000 liter űrtartalmú. Más típusú járművek tankolására is alkalmas egy ilyen tartály, ráadásul a közúti járművek üzemanyag utánpótlására rendelkezésre áll a mobil üzemanyagtartály is. Ezzel tulajdonképpen bárhol lehetőség van üzemanyag felvételre. Számos olyan helyzet fordulhat elő, amikor nincs elérhető benzinkút a közelben.

Ilyen lehet egy zöldmezős beruházás területén dolgozó munkagépek tankolásának problémája. Ebben az esetben, a folyamatos munka biztosítása érdekében, elengedhetetlen egy mobil üzemanyagtartály beüzemelése. Számos vállalkozás már rendelkezik ilyen megoldással, bár hazánkban még nem terjedt el igazán ez a fajta tankolási módszer. Létezik nyilvános mobil üzemanyagtartály is, amely bármely autós számára megoldás. Ezek helyi fizetési lehetőséggel vannak ellátva, akár bankkártyával vagy készpénzzel is lehet fizetni.