rózsadoboz

A rózsadoboz a nők egyik kedvence

by

A legtöbb nő szereti a virágokat. Sokan cserépben nevelgetik a hajtásokat, beszélnek hozzájuk, csodálják a szépségüket. Az ajándék kiválasztásánál ezért is jön szóba egyre gyakrabban a rózsadoboz vagy a csokor küldése. Szinte biztosan állíthatjuk, hogy a rózsa sokkal hamarabb megtalálható volt a földön, mint az ember.

Ez a virágfaj bonyolult és színes családdal rendelkezik, az idő múlásával sok hiedelem és mítosz szövődött köré. Úgy gondolják, hogy először Ázsiában kezdték el termeszteni, majd lassan belenőtt mind a görög, mind a római kultúrába. Ősi hiedelmek szerint, a görög Aphrodité meg akarta menteni a szerelmét, azonban megkarcolta a kezét néhány fehér rózsa, amit az istennő vére vörössé festett.

Az őket követő rómaiak rájöttek, hogy a gyönyörű virág alkalmas fürdő és parfüm készítésére is, így a megbecsült szimbólum hasznossá is vált. Asztaldísz lett belőle vagy szőnyeg, amit a nyertes csaták után térítettek a hadvezérek elé. Bár sok idő eltelt azóta, de a rózsadobozok ma is a nők kedvencei közé tartoznak.