A hajegyenesítő sampon csak félrevezető praktika

by
Kell-e a hajegyenesítő sampon?
Kell-e a hajegyenesítő sampon?

Amióta létezik divat és frizura mindig voltak sarlatánok, akik ezt okos fondorlatokkal kihasználták. Habár a régi időben is voltak törvények és sokszor szigorúan megbüntették azokat, akik olyan dolgokat ígértek a szereikkel, amelyek nem történtek meg, azt is hozzá kell fűzni a dologhoz, hogy mindig kettőn áll a vásár. A hajegyenesítő sampon is egy ilyen dolog. A hölgyek mindig olyan dolgokat szeretnének elérni a hajukkal, amit lehet, hogy lehetetlenség. Az a csoda, hogy egyáltalán van, aki elképzeli egy akármilyen szer használatával a göndör haj majd kiegyenesedik.

De igazából azokra sem lehet haragudni, akik ebből az állandó sóvárgásból üzletet építettek és hajegyenesítő sampon gyanánt, egy valótlan álmot próbálnak eladni. Egy ilyen üzlet lebonyolítására legalább két ember kell. Egy, aki mindenáron el akar érni egy dolgot, még akkor is, ha tudja, hogy lehetetlen és még egy, aki kihasználva a vásárlók naivságát, hamis tulajdonsággal felruházott árukat bocsájt a piacra.

Ezekben az esetekben el sem lehet dönteni ki a hibásabb, az aki egyenes hajat remél egy kencétől vagy az, aki kínálja ezeket. De nézzünk egy kicsit a dolgok végére! Miből áll a haj? A haj 90-97% mértékben keratinból tevődik össze, a maradék többnyire víz és egyéb anyagok. A keratin egy gyorsan felbomló fehérje, amit nagyon könnyű lebontani erős fizikai és kémiai hatásokkal. A keratin felel a haj egészségért, ettől rugalmas, fényes, dús. Hogy a haj miként néz ki, azt az őseinktől örököljük, tetszik, nem tetszik, nem változtathatunk rajta.

De az tény, hogyha nem kíméljük a hajunkat, a rossz sampon, a forró víz, a rengeteg hajfestés, dauer csak rontani tud a hajunk állapotán. A hajegyenesítő sampon is beállhat a sorba, ahelyett, hogy a hajat ápolja, a benne levő úgymond „hatóanyag” a haj elvékonyodását és töredezését okozza. Ha ezt a praktikát még a helytelen hajvasalással is egybekötik, kész is a baj. A hajegyenesítő sampon ilyenkor hajhulláshoz és könnyen korpásodáshoz is vezethet. A haj úgy szép, ahogy örökölte a szüleitől. Amennyiben tiszta, dús, selymes, legyen boldog, mert egészséges!