Szellőző rendszerek és tartozékok széles választékban

by
Szellőző rendszer

Szívesen modernizálná az otthona szellőztetési megoldásait? Kevésnek tartja az ablak kinyitását és bezárását ahhoz, hogy a családja maximálisan el legyen látva friss oxigénnel? Ha a válasza igen, remek hírrel szolgálhatunk, hiszen a szellőző rendszer és egyéb kiegészítők egész arzenálja várja a kínálatunkban! Természetesen ahhoz, hogy pontosan kiderítsük, melyik szellőző rendszer szolgálhatná leginkább az igényeket, fel kell mérnünk a felújítani kívánt épület paramétereit, műszaki lehetőségeit.

A munkálatok elkezdése előtt érdemes mérlegelni, hogy a lehetséges három lakásszellőztetési módszer közül, melyikre érdemes voksolni. Abban az esetben, ha nagy családi házzal rendelkezik, a csillagpontos formatervezésű központi hővisszanyerő berendezés tűnik a legalkalmasabbnak, illetve a decentralizált hővisszanyerő. A kisebb épületek esetén a légbevezetők jelenthetnek megoldást összekötve az elszívó ventilátorral. A szellőző rendszer, igénytől és elképzeléstől függően változhat, csak azt kell kideríteni, hogy melyik verzió kézenfekvő és gazdaságos az Ön esetében. Ha szeretnénk megérteni a hőcserélős szellőztetés lényegét, úgy kell elképzelnünk, mint egyfajta cserét a kinti és benti levegő között. Az ellenáramú hőcserélő, szakkifejezéssel élve rekuperátor, a leírt folyamat során a mozgásban lévő levegőt felmelegíti vagy éppenséggel lehűti, ha arra van igény.

A téli hideg napok idején a szellőztetés során bejövő hűvös levegő a berendezés csövein áthaladva felmelegszik, míg nyáron épp ellenkezőleg, lehűl. A belső terekben lévő elhasznált oxigén pedig egyszerűen, az előző csővel párhozamosan futó csövön távozik az épületből. De milyen anyagból tevődik össze az ellenáramú hőcserélő berendezés? Általánosságban elmondható, hogy a kivitelezés során a két leggyakrabban használt anyag az alumínium és a műanyag. Sokan azt gondolnák, hogy a hatásfokra jelentős hatással van az, hogy miből is készült a gép, pedig ez nincs így, hiszen az ellenáramú hőcserélő hatásfokát leginkább annak felületi terjedelme befolyásolja.