Mit tesz a pajzsmirigy?

by
Belső szervek
Belső szervek

Az emberi szervezet egy nagyon igényesen összeállított szerkezet. Tökéletesen működik, a pajzsmirigy, a szív, a tüdő és mindent pontosan jelez még idejében. Az, hogy mi, emberek miért nem veszünk erről a leggyakoribb esetben tudomást, jó kérdés.

A legvalószínűbb, hogy azért, mert senki sem tanítja és hívja fel a figyelmet kellő módon arra, hogy mire és hogyan kéne figyelni. Ha valamelyik szerv túl- vagy alul működik, az azt jelenti, hogy ezzel valamilyen folyamatra reagál. A pajzsmirigy testünkben különféle rendszerek finomhangolására szolgáló szerv.

Összehangolja többek között a vérnyomást, a vércukorszintet, a szívműködést, az idegrendszer működését. Azt pedig, hogy miért gondol egyet, és elkezd alul- vagy túlműködni, bonyolult testi és lelki folyamatok határozzák meg.

Az emberi pajzsmirigy a test önszabályozó rendszere is, ennek ellenére van, amikor kórosan kezd működni, azaz tartósan egy állapotban marad. Ilyenkor beszélünk pajzsmirigy túl- vagy alul működésről. Ezek orvoslására többféle módszer létezik. A terápiát mindenképp szakorvosnak kell meghatároznia.